VESTI FK Čukarički

Knežević: Igrači dobili program rada od kuće, prilagođen novonastaloj situaciji--

Knežević: Igrači dobili program rada od kuće, prilagođen novonastaloj situaciji

Uvođenjem vanrednog stanja u Republici Srbiji, između ostalog, došlo je do prestanka svih fudbalskih takmičenja, a aktuelnoj situaciji prilagodili su se i u Čukaričkog. Klub sa Banovog brda je još ranije prekinuo rad sa najmlađima, a od ponedeljka na „privremenom odmoru“ su sve selekcije belo-crnih. Pored obustave takmičarskih, u Čukaričkom su obustavljene i kolektivne trenažne aktivnosti.

Treneri svih selekcija i kondicioni treneri bili su u obavezi da dostave usaglašene programe igračima, a to se odnosi na rad od kuće, u specifičnim uslovima, tokom opasnosti od pandemije virusa Kovid-19. Prvotimci Čukaričkog dobili su dva slobodna dana, a u međuvremenu je stigao i program rada, koji će biti sprovođen od srede. On je baziran je anatomskoj adaptaciji, održavanju nivoa funkcionalnih sposobnosti i prevenciji od povreda, kroz jačanje kritičnih regija, motorne kontrole i dinamičke stabilnosti.

- Situacija je prilično nezahvalna, ali i vrlo ozbiljna. U klubu je doneta razumna i jedina logična odluka, da moramo da se prilagodimo novonastalim okolnostima i da u skladu sa tim radimo. Ne znamo da li će i kad prvenstvo biti nastavljeno, ali to je iznad naše kontrole. Igrači moraju da održavaju formu, profesionalci su, kad se stanje normalizuje ti momci će se ponovo baviti fudbalom i taj momenat treba da dočekaju spremni – kazao je Milovan Knežević, kondicioni trener Čukaričkog.

Plan i program rada već je dostavljen članovima prvog tima, a Knežević je pojasnio na čemu je akcenat:

- Morali smo da se prilagođavamo. Snimili smo i poslali igračima određene vežbe, takođe, treba da odrade i trčanje na otvorenom prostoru, naravno bez dolaska u kontakt sa ostalim osobama. Na nama je da napravimo optimalni program, da izvučemo maksimum iz ove situacije. Nije sjajno, ali je najbitnije da momci budu spremni za povratak kad se svi zajedno izborimo sa opasnošću od pandemije, i da se smanji rizik od povreda kad se fudbal ponovo bude igrao.

Knežević je istakao da ovaj način rada nije novina, razlika je samo u tome što su javna okupljanja zabranjena, a teretane ne rade.

- Zbog svega toga bitno je da momci maksimalno ispoštuju program, a sa svima njima ćemo biti u kontaktu telefonom, imamo i zajedničke grupe na Vajberu. Program će dobijati na nedeljnom nivou, pomoći će im da se kasnije vrate redovnom treningu. Nije ovo novina, radili su na ovaj način i kad je prelazni period, kad su pauze, i tada su dobijali program rada. Ponavljam, jedina je razlika što će sada morati da rade iz svojih domova.

S obzirom da se radi o većoj grupi igrača, deo programa je standardan, a drugi deo se opet razlikuje od pojedinca do pojedinca.

- U konstantnoj smo komunikaciji sa svim igračima, za pojedince je program naravno drugačiji.Neki momci su, na primer, bili povređeni u skorijoj prošlosti, pa neke stvari rade drugačije. Jednostavno, programi su individualizovani – zaključio je Milovan Knežević, kondicioni trener Čukaričkog.

Komentari (0)

Napiši Komentar