VESTI FK Čukarički

Matijašević: Insistiram na disciplini u igri, ekipa mora više da trči--

Matijašević: Insistiram na disciplini u igri, ekipa mora više da trči

Čukarički je završio pripreme u Antaliji pred nastavak sezone, u kojoj ima velike ambicije. Brđani su na polovini šampionata na četvrtom mestu, ujedno su i u osmini finala Kupa Srbije, a odlučujuće bitke vodiće se na proleće, očigledno je da će biti prilično neizvesno na oba fronta. Sportski direktor Vladimir Matijašević bio je delimično zadovoljan onim što je video u Turskoj, u potpunosti zalaganjem igrača i činjenicom da su bez pogovora odrađivali sve što je stručni štab od njih zahtevao. Zabrinuli su ga rezultati, s obzirom na to da je u četiri meča Čukarički doživeo četiri poraza, doduše od prilično kvalitetnih rivala.

- Odavno nije bilo četiri od četiri. Pa sad, da li su pobede ili porazi nije važno. Zabrinut sam, kako da nisam, ali igrali smo sa jakim protivnicima i nadam se da će u ovih desetak dana doći do smirivanja tela i da će umor biti prevaziđen. Igrači su vredno radili u Antaliji, to stoji – kazao je Matijašević, koji je potom nastavio:

- Insistirao sam na disciplini u igri. Čukarički je privatni klub, disciplina mora da postoji kakvi god rezultati bili, zna se kakvo se ponašanje očekuje. Ekipa mora da povrati plementiju igru, da više trči. Tatkički deo je u svakom smislu posao šefa struke. Smatram da su momci stvarno odradili dobre pripreme. Koliko god da me brinu ova četiri poraza, jasno je da nismo igrali sa slabim ekipama. Svi timovi su među najbolja tri u svojim ligama. Bez obzira na sve fudbal se igra 11 na 11. Očekivao sam više, ali videćemo. Uskoro počinje takmičenje.

Nije sportski direktor Čukaričkog želeo da u prvi plan stavlja osjavanje trećeg mesta, već plasman u Evropu.

- Sve što sam očekivao u prethodnih šest meseci, nije se desilo, tako da sada ništa ne smem da očekujem. Sigurno da sam se nadao da ćemo uraditi više imajući u vidu nekoliko sjajnih godina i izlazaka na evropsku scenu koji su iza nas. TSC je iskočio ispred Čukaričkog, Vojvodine, Novog Pazara, ali dok god ima nade mi ćemo se boriti za taj vrh i trofej u Kupu. Pre šest meseci sam rekao da imamo odličan tim, ali trenutno kuburimo sa pronalaskom prave forme. Na papiru smo izuzetno jaki, ali to ne donosi uspeh, već moramo da opravdamo kvalitet na terenu. Nadam se da će trener uspeti da pomogne momcima da se uzdignu.

Naravno, bilo je i mnogo pozitivnih stvari tokom dvonedeljnih priprema u Antaliji.

- Apsolutno! Zalaganje igrača na treningu, čak i na poslednjoj utakmici, čini ne zadovoljnim. Kreirali smo dosta šansi na prethodnim utakmicama, iako golova nije bilo dovoljno. Vratiću se ponovo na disciplinu. Ponovo smo protiv CSKA primili gol iz prekida, gde igrač čuva igrača i onda izostane skok... Dešava se. Zadovoljan sam kako su radili, bolje nego prošlog leta u Sloveniji. U slučaju da pronađemo formu, a imajući u vidu kvalitet ovih igrača, smatram da ćemo ostvariti cilj. Četiri boda zaostatka nije malo, a Vojvodina diše za leđima sa dva boda manje. Raspored nije lak, jasno je da danas svi igraju fudbal.

Problem za Brđane bile su i povrede, odnosno činjenica da neki igrači nisus to odsto spremni.

- S obzirom na to da je Docić već duže vreme povređen, Stevanović se nameće kao lider. Nedostaje nam takav igrač dok nema Docića, volim drskost i momka koji će da skoči. Ne treba da pravi gluposti, ali mora da povuče ekipu.

Kao glavni nedostatak ekipe Matijašević ističe drugi segment.

- Ono što nama nedostaje je brzina. Igrač može da bude spor, ali mora brzo da razmišlja. Danas velike ekipe ne igraju fudbal, već se igraju fudbala. Morate brzo da razmišljate. Bugari su nam juče pokazali kako se igra u tranziciji. Kažu da imaju dobrog igrača koji je bio u Palermu. Pa zašto nije ostao tamo? Svaka čast svakome, poštujem, ali brzinom i hitrinom su nam pokazali gde smo u ovom momentu. Žao mi je što smo tu gde jesmo. Jasno je meni da smo u vrhu, u Evropi, ali moramo da napredujemo. Baš zato ćemo pokušati da napravimo saradnju sa LASK-om i to podignemo na viši nivo – kazao je Matijašević, koji je potom nastavio:

- Mi smo tehnički potkovana nacija, ali nedostaje nam brzina. Videli ste našeg Sisoka, koji čim krene napred pokaže brzinu, Badamosi takođe. Ako ne budemo brži ostaćemo na istom, pobede protiv autsajdera i porazi od favorita. Recimo poraz od Tventea, koji nije bauk. Dešava se to i Partizanu, Zvezdi, svima... Gubili su od Kiprana, Izraelaca... To što su igrači spori je nebitno. I Modrić i Kros, ne vidim nešto da su brzi, ali imaju glavu. Kod nas je bio Luka Stojanović, koji nije brz igrač ali je dao dosta golova i pomogao ekipi. Igrač čim uspori, čim počne da pametuje, nema od toga ništa.

Govorio je potom Matijašević o fizičkoj spremi igrača.

- Spremniji su nego što su bili, ali nisam kondicioni trener, ni trener, već sam samo radio po tom režimu kod mnogo trenera i znam da su spremonst i agresivnost važni faktori. Videlo se u duelu protiv CSKA da su njihova i naša agresivnost nebo i zemlja i to mi je bilo malo čudno. Nadam se da će ekipa bolje igrati u nastavku prvenstva. Agresivnost zavisi i od fizičke pripreme. Što se želje tiče, ne mogu da shvatim da je neko nema i da ne razmišlja o budućnosti. Ako misle da će živeti od onoga što ovde zarade, grdno se varaju. Znam za primere fudbalera koji su zaradili milione, pa su ostajali bez svega. Ukoliko misle da će za dve, tri, pet ili sedam hiljada i ugovorom na tri godine da žive lepo posle karijere, onda sam ja u zabludi što sam ih doveo i onda je sve moja greška koju prihvatam.

Četiri poraza na pripremama u Antaliji brzo će biti zaboravljena kad počne prolećni deo šampionata.

- Ne opterećujem se porazima na pripremama. Desi se, nema veze, ali meni je žao zbog te discipline. Drezgić je igrao odlično, ima skok, za nas je davao golove i rešavao utakmice, a da ne skoči u 16 metara. To je disciplina, neko razmišljanje. Mlad je, ima potpunu podršku. Nismo igrali loše, odbranili smo njihovih deset prekida i onda primimili gol. I drugi pogodak, igrač prođe sam 30-40 metara... Sve je to do discipline u igri. Nemoguće je da prođe četiri igrača, da je Mesi pa nije lako. E ta disciplina igre, nju je važno da naš šef stručnog štaba to uspe da unapredi. Pomerio je, ne mogu da kažem da nije, ali moraće da se poradi na tome i od prvog kola da se krene u pobede. Ja ne mogu da kažem da idemo u Suboticu da se branimo. Možda ćemo i izgubiti, ali na svaku utakmicu idemo sa pobedničkim ambicijama.

Matijašević ističe da je ekipa ipak napredovala u odnosu na jesenji deo.

- Video sam 30-40 odsto boljih stvari. Da li će to biti dovoljno? Ne znam. Trener je taj koji će snositi odgovornost uspeha ili neuspeha. Ne mogu ja da kažem da li je on kriv ili ne. Nisam tu da pravim taktiku i tim, ali u razgovoru sa njim posle CSKA, dosta toga je bilo jasnije. Igrali smo sa jakim ekipama, dok smo ranije imali jednu ili dve slabije provere pa je to dolazilo do izražaja. Nikada nismo izgubili četiri od četiri, ali mislim da bolje stojimo taktički i najbitnije je da se igrači nisu povredili.

U Čukaričkom se uvek mislilo i o promociji mladih igrača, i pored činjenica da je rezultat imperativ, ni ta stavka nije zapostavljena.

- Cilj je rezultat. Bio sam konkretan i u razgovoru sa trenerom kom sam poručio da nismo doveli ove igrače tek onako. Imamo određene ciljeve, ali ćemo videti da li ćemo uspeti da ih ostvarimo. Igrači imaju fenomenalne uslove i sve što im je potrebno, ali opet nešto nedostaje. Kada je promocija mladih u pitanju, za nas su već čuli i znaju, pa zovu i za one mlađe igrače koji ne igraju, ali ih nećemo olako prodavati. Cilj je rezultat, podvukao sam da se borimo za Evropu i za ulazak u grupnu fazu nekog takmičenja.

Osvojen Kup Srbije, ili treće mesto u prvenstvu, doneće nekome osiguranu jesen u Evropi, a Matijašević je svestan veličine tog uloga.

- Kup i treće mesto ciljevi. TSC ima veliku prednost i igraju dobro, složili su kockice. Iako nemaju pojedince, igraju kao tim, a onda može neko da individualno iskoči. Vojvodina je u situaciji, kao i mi, čak i Novi Pazar, Radnički iz Kragujevca je pravio iznenađenja, Mladost iz Lučana se ozbiljno pojačala, kao i Radnički iz Niša. Lalatović je rekao da želi da osvoji kup. Sada ja njemu želim da poručim da bih najviše voleo da budemo to mi ili on. On jeste moj drug, ne mogu protiv prijatelja, ali bih ipak malo više voleo da to budemo mi. Ipak, imate tu i TSC, Kragujevac, Lučane, Spartak, svi su se pojačali i sve su to teške utakmice – kazao je Matijašević, koji je potom nastavio:

- Koji će biti Čukarički... Osvajač Kupa Srbije ide u grupnu fazu Lige konferencija. Najgore bi bilo da budeš treći, a neko drugi osvijhi Kup. To bi bio pakao. Nisam previše optimista, ali verujem u igrače i struku. Po imenima imamo dobar tim. Da li će oni uspeti to, da li će rezultatima skinuti teret... Pitaju me zašto si nervozan i na prijateljskim utakmicama. Ne volim da gubim, pijem tablete za smirenje. Kad se prihvatim nečega želim da to bude dobro. Neće opet biti smak sveta, ali neće biti dobro po igrače. Njih gledaju drugi timovi. Sve je na nama. Imamo kvalitet, snage da napravimo rezultat. Kao što će i drugi pokušati, prevashodno TSC i Vojvodina, ali mislim da će i Niš mnogima pomrsiti račune. Znamo kako rade i igraju. Nadam se na kraju uspešnoj sezoni, ali šta bude biće. Iz ove kože ne može.

Matijašević je potom otkrio kakav su utisak ostavila prethodna pojačanja.

- Adžić je bio dosta dugo povređen. Od njega očekujem kontinuitet da bi sutra mogao da ode u neku jaču ligu. Sada je prošao pripreme, zdrav je, videćemo. Ivanović je postigao sedam golova, što nije malo, a pritom je menjao pozicije. Nadam se da će sada pružiti više. Oni moraju da igraju zbog sebe, ne zbog kluba. Ja sam im rekao da je lako igrati za dve, pet, sedam hiljada evra. Ako se zadovoljavaju time, postoji tribina, pa će drugi igrati. Treba da razmišljaju o igri, rezultatu i odlasku dalje. Ljudi kritikuju srpske ekipe što prodaju mlade igrače, ali od toga se živi. Mi opet imamo Lučića, Jankovića, Tomovića, ove mlađe poput Miladinovića i Rogana... Ako u nekom trenutku vidimo da ne možemo da budemo treći sigurno se vraćamo na našu strategiju, koja je prisutna, ali ne u toj meri kao i obično. Nemamo opterećenje. Žao mi je zbog kluba ukoliko ne bude rezultata, ali stojim iza toga da ćemo napraviti budžet.

Trio igrača na pozajmici sa pravom otkupa ugovora Muhamed Badamosi, Sambu Sisoko i Vladimir Lučić do sada je ispunio očekivanja.

- Mislim da ćemo otkupiti ugovore sva tri igrača. Zadovoljan sam onim što su prikazali. Za Badamosija kažu da ne daje golove, pa kad je davao bio je najbolji. Kako smo igrali, tako je. On daje trista odsto i u njegovom slučaju smo odlučili. Isto tako u slučaju Sisoka, videli ste i sami. Mislim da će biti još bolji, ipak priča samo francuski, malo slabije engleski. Dok je Lučić pokazao na ovim pripremama da može i verujem da će nastaviti u istom ritmu i u reprezentaciji i kod nas ovih šest meseci.

Na radaru su i mladi igrači Čukaričkog. Deo tinejdžera dobio je šansu ove zime, a među omladincima se već nameću naredni kandidati za mesto u prvom timu.

- To je pitanje za Grkinića koji sada najviše prati omladince. U Turskoj smo ih imali trojicu, Serafimovića više ne svrstavam u tu grupu, nego u red prvotimaca. Vreme je i da on dobije šansu, jer kad vidim da 2006. godište može da igra u Hajduku koji juri titulu ili Osijeku, Liverpulu, mođe i kod nas. I da se juri rezultat i da igraju mladi igrači. Svi oni koji su bili ovde su ispunili očekivana, a naša omladinska škola dobro radi i nadam se da će nastaviti tako. Što se Delibašića tiče, on je talentovan i dobro radi, ali za sve je potrebno vreme.

Čukarički je u Antaliji imao plan da odigra pet utakmica, ali je duel sa LASK-om otkazan na zahtev rivala.

- Bolje četiri od četiri, nego pet od pet. Ja sam realan. Mi sa LASK-om pravimo jednu dobru saradnju. Ljudi 24. februara otvaraju stadion, a mi idemo tamo. Zamolili su nas ako je ikako moguće da odložimo utakmicu, jer su oni imali duel za duelom. Iskreno da vam kažem, možda nam to i odgovara jer LASK igra ozbiljan fudbal. Ozbiljna su ekipa, pobeđuju jake timove. Želimo da napravimo dobru saradnju sa njima. Ranije je već zakazan meč odložio Dinamo Kijev, zamene smo mogli da nađemo, ali šef je rekao da nije potrebno. Predsednik Dragan Obradović, direktor Goran Grkinić i ja ćemo otići u Austriju, pošto je njihov sportski direktor Vujadinović naš prijatelj, takođe nam je i predsednik kluba faktički postao prijatelj. Posle toga ćemo razgovarati o daljim potezima, možda i o većoj saradnji. Ona već postoji na prijateljskom nivou, ako je potrebno nešto njima ili nama i nadam se da će odnos biti dobar i u perspektivi.

Osnova saradnje bili bi transferi, a prvi korak je predstavljao prelazak Jovana Lukića.

- Mogao bi da bude i taj vid poslovanja, da mi ne prodamo igrača, nego ga prosledimo LASK-u, a onda ga oni prodaju dalje pošto su trenutno na većem nivou i nadam se da će biti na još većem. Već sada imaju potencijalne transfere između pet i deset miliona evra, što je nama svakako izazov. Bolje je nekda da igrača pustimo i za procente i manje novca. Takođe, postoji mogućnost dolazaka njihovih fudbalera kod nas, ali smo tek počeli razgovore. Dragan Obradović trenutno nije tu, ali je u planu da sednemo na višem nivou i da sve dogovorimo. Pričali smo o pozajmicama, ali je ta priča tek na početku - rekao je Matijašević.

Komentari (0)

Napiši Komentar