VESTI FK Čukarički

MONDO intervju, Aleksandar Veselinović: Da se našalim, nama bi veći problem bio da uvedu pravilo da su obavezni stariji od 25 godina--AleksandarVeselinovic

MONDO intervju, Aleksandar Veselinović: Da se našalim, nama bi veći problem bio da uvedu pravilo da su obavezni stariji od 25 godina

Aleksandar Veselinović, šef stručnog štaba Čukaričkog, dao je opširan intervju Mondu, odnosno njihovom novinaru Milutiun Vujičiću. Ovaj sjajan intervju prenosimo u celosti na našem sajtu, uz ogromnu zahvalnost uvek objektivnoj redakciji Monda, i u pohvalama i u kritikama, kad im je mesto...

Bez obzira na "golobradost" i manjak sedih u redovima Čukaričkog - oni beleže odlične rezultate ove sezone. Drže peto mesto u Superligi i zbog skraćenja sezone verovatno će im izmaći plasman među četiri najbolje ekipe, dok su dogurali i do pretposlednje faze Kupa Srbije. Čukarički je posle velikog preokreta protiv Radničkog (3:2) upisao plasman u polufinale masovnijeg domaćeg takmičenja, a na terenu su mahom bili poletarci… U startnu postavu bila su uvrštena čak petorica fudbalera koji bi "prošli" pravilo za narednu sezonu (rođeni posle 1. januara 1999. godine), ali tu su još bila dvojica igrača rođenih 1998, pa jedan 1997. godine, što takođe svrstavamo pod pojam "mlad".

"Važno je što se podudaraju ideje mene kao trenera i Čukaričkog kao kluba i tu nema nikakve dileme… Klub je u poslednjih šest-sedam godina uložio dosta novca u Omladinsku školu i dešava da se skoro stalno da mi u startnoj postavi imamo po sedmoricu mladih igrača, eto protiv Radničkog su bila osmorica, a još sa klupe uđu po dvojica-trojica. Sjajno je i što su kod nas 60-70% igrača mladi i potiču iz naše škole", istakao je Aleksandar Veselinović u intervjuu za MONDO.

Za sebe ističe da je trener koji "ima poverenje u mlade igrače", još više razumevanja, a posebno što neiskustvo obično rezultira usponima i padovima - tipičnim u tom uzrastu.

"Moje mišljenje je da je to dobra odluka FSS. To je dobra vest za budućnost srpskog fudbala jer smo mi, kako ja to često kažem, razvojna liga. Mi smo među četiri-pet najvećih izvoznika fudbalera u svetu i mi u Čukaričkom nećemo imati problem s ovim pravilom", rekao je Veselinović i poručio:

"Da se našalim, nama bi veći problem da uvedu pravilo da su obavezni stariji od 25 godina".

Osvrnuo se i na svoju izjavu da je njegova ekipa "dečji vrtić" naglasivši da ni u jednom trenutku nije želeo da se to protumači kao provokativno, a daleko bilo ponižavanje rivala. Ako za domaće prvenstvo kažemo da je "razvojna liga", ako dodamo i da smo među najvećim izvoznicima fudbalera u svetu, da li je pomalo tužno što se trenerima nameće kao obaveza da dvojica mladih budu u startnoj postavi, a da to ne ide prirodno?

"Trebalo bi da je tako. Sve zavisi od razvojnog puta svakog trenera. Imate onih kojima je prvi posao da vode seniorski tim i nemam ništa protiv toga, ali ja sam krenuo trenersku karijeru pre 19 godina u školicama fudbala i nema nižeg ranga za jednog trenera. To su deca od šest-sedam godina. U praksi sam prošao sve uzrasne kategorije, od sedam do 18, i to je moj trenerski put, odredio sam da bude tako. Neke moje kolege misle da to tako ne treba, ali sve je u opredeljenju kako ko hoće da usmeri svoju karijeru", kazao je Veselinović i dodao da ne bi želeo mnogo da komentariše kolege.

"Ima tu i jedna druga stvar… Kada trener želi istovremeno da radi na razvoju i igrača i ostvarivanju rezultata - to je ono gde ja upravo sebe pokušavam da profilišem i tako preuzimam dve trenerske karakteristike. Onda trener mora da prihvati da ima izvrsnu komunikaciju sa igračima i da utiče na njih u razvoju njihovog igračkog puta".

"Pitanje je samo ko od kolega ima ambicije za to jer je to velika potrošnja - moraš da utičeš na razvoj ličnosti i da im podižeš taktičke, fizičke i druge sposobnosti, smisao za igru".

Aleksandar Veselinović ističe da se uspeh ne meri samo osvojenim trofejima, nego i onim što se ne vidi golim okom, a tu je uloga trenera kao vaspitača koje se rado prihvatio još od kada je u Futogu držao "školicu" fudbala, preko rada sa omladincima u Rusiji, pa do seniorskog fudbala. Na pitanje da li bi pravilo o mladim fudbalerima dugoročno moglo da "ispravi" mentalitet trenera i da ubuduće više pažnje obraćaju na njih, Aleksandar Veselinović poslužio se citatom.

"Veliki Njegoš u 'Gorskom vijencu' kaže: 'Strah životu obraz kalja često'. Tako da, hrabrost je individualna karakteristika i to je do svakog trenera koji bira kako će da se profiliše i kako će drugi da ga vide. Naravno, važna je i podrška u klubu i onaj koji je nema - već je na putu odlaska. Trener treba da bude spreman da ode svakog trenutka, takav je posao, ali mora da istraje u svojim idejama", naglasio je trener Čukaričkog.

Već godinama se priča da je jedan od najvećih problema srpskog fudbala što mladi rano odlaze u inostranstvo, pa da li bi "U21 pravilo" čak i pogoršalo tu situaciju?

"Mladi već odlaze prerano i mnogi su se izgubili… Veliki broj nih nije bio spreman i potvrđeno je da su prerano pušteni u druge svetove kao polufabrikati. To je u kratkoročnom pogledu možda dobro za njih i klub, ali dugoročno gube igrač i fudbal. Tako pada reklama našim igračima i ova finansijska situacija gde se nalaze igrači primorava ih da idu trbuhom za kruhom.Voleo bih da ih formiramo kao ličnosti da ne idu kao polufabrikati, tako bismo svi dobijali, pa i reprezentacija. Mnoga deca su greškom sistema rano otišla i nisu se snašli, a u surovom svetu nema strpljenja", kazao je Veselinović.

Trener kluba sa Banovog brda ističe i da su se "zakonitosti o razvoju ličnosti" promenile u odnosu na vreme kada je on igrao fudbal, pre tri decenije, ali da postoji jedna misao koja je i danas aktuelna i koje se pridržava.

"Uvek se setim kako je govorio Ante 'Biće' Mladinić da u posudu od litra možete nasuti samo litar tečnosti. Mi moramo pratiti zakonitosti i moramo se držati toga".

Druga opasnost koju nosi "U21 pravilo", o čemu smo razgovarali i sa selektorom Ilijom Stolicom, kao i sa Vladimirom Buačom iz Spartaka, odnosi se na to da bi u slučaju garantovane minutaže mladi fudbaleri izgubili elan i ne bi se toliko borili da pruže maksimum...

"To je mač sa dve oštrice, ali to neće biti kod nas jer imamo mnogo mladih i ako im se na pravi način pruža šansa, i ako su naučeni na neke vrednosti, onda neće biti problema. Naravno da postoji rizik, ali to je do trenera, kluba, ogranizacionog dela… Ako se ne koriste sociološke zakonitosti u usavršavanju igrača vi ćete negde napraviti grešku", objasnio je Veselinović.

Greške nema kod Slobodana Tedića koji je već pola godine fudbaler Mančester sitija, ali njegova posvećenost Čukaričkom se nije nimalo promenila. Potvrdio je to sa tri gola u pobedi nad Radničkim u Kupu Srbije, a zanimljivo je da je kolega Dušan Ninković čuo od navijača sa tribina da kažu za njega da "igra kao da se još nije prodao u inostranstvo", što je samo primer dobrog rada u Čukaričkog. Da li je Aleksandar Veselinović možda savetovao Slobodana Tedića gde bi trebalo da nastavi karijeru? Ukratko - ne, smatra da to nije na njemu i da će o eventualnoj pozajmici odlučivati Siti:

"Taj deo ne smem sebi da dozvolim, biće ovde još dve nedelje, ali on je igrač Sitija i oni imaju saradnju sa klubovima. Priča se o Groningenu, mislim da je to odličan izbor za njega, ali on će zajedno sa klubom to sigurno dobro izabrati".

"Baš jutros sam u svlačionici samo konstatovao da godinu dana sarađujemo zajedno u Čukaričkom i da ne postoji jedan minut neke vežbe koji nije odradio do sada maksimalno. Postojali su momenti kada ga nije hteo gol, ali njegov obim kretanja i žrtva za čitavu ekipu je bio na maksimalnom nivou. Jučerašnja partija je samo jedna od budućih najbojih, prva možda najbolja, ali on je primer kako neko mlad i zreo, uz pripremu roditelja i kluba, ima veliku šansu da napravi veliku karijeru", pohvalio je svog đaka Aleksandar Veselinović i zaključio:

"Kao ličnost je spreman za mnoge izazove već sa 20 godina i kupiće simpatije gde god ode preko. Znam kako se gleda na stranca, ali verujem da će napraviti lepu karijeru, vaspitan je, dolazi iz porodice gde su mu usađene lepe stvari, a mi smo mu to samo nadogradili".

I nije to samo do Tedića, takvi maniri vidljivi su i kod Đorđa Petrovića, Stefan Šapića, Đorđa Kamenovića, Stefana Kovača, Milutina Vidosavljevića, Veljka Birmančevića... Možda od vaspitanja sve polazi!

Komentari (0)

Napiši Komentar